Nu*rule's FotoPage

By: Nu Rule

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 6-Oct-2009 04:37 Email | Share | | Bookmark
Find me @ Facebook and my Blogs!

Salam to everyone,

As you can see (and read) I am no longer active in photobloging using the Fotopages. You can still find me in these other places over the internet:-

1) My Facebook by visiting: http://www.facebook.com/nurule.hasanah
2) My not so latest blog, on events and weddings: http://buttonupweddings.blogspot.com
3) My another blog dedicated to my ex. Ex-coursemate lah.. hihi: http://btec-hnd.blogspot.com

To all who has been a very good visitor to my fotopages. Thank you very much for your support. May ALLAH bless us all and forgive us always. Amin. Take care!


Tuesday, 10-Feb-2009 15:43 Email | Share | | Bookmark
A great article to share with: Apakah istidraj?

Apakah dia istidraj itu?

Ianya adalah pemberian nikmat Allah kepada manusia yang mana pemberian itu tidak diredhaiNya. Inilah yang dinamakan istidraj.

Rasullulah s. a.w. bersabda :"Apabila kamu melihat bahawa Allah Taala memberikan nikmat kepada hambanya yang selalu membuat maksiat (durhaka),ketahuilah bahawa orang itu telah diistidrajkan oleh Allah SWT."

(Diriwayatkan oleh At-Tabrani, Ahmad dan Al-Baihaqi)

Tetapi, manusia yang durhaka dan sering berbuat maksiat yang terkeliru dengan pemikirannya merasakan bahawa nikmat yang telah datang kepadanya adalah kerana Allah berserta dan kasih dengan perbuatan maksiat mereka.

Masih ada juga orang ragu-ragu, kerana kalau kita hendak dapat kebahagian didunia dan akhirat kita mesti ikut jejak langkah Rasullulah saw dan berpegang teguh pada agama Islam.

Tetapi bagaimana dengan ada orang yang sembahyang 5 waktu sehari semalam, bangun tengah malam bertahajjud, puasa bukan di bulan Ramadhan sahaja, bahkan Isnin, Khamis dan puasa
sunat yang lain. Tapi, hidup mereka biasa sahaja.. Ada yang susah juga... Kenapa? Dan bagaimana pula orang yang seumur hidup tak sembahyang, puasa pun tak pernah, rumahnya
tersergam indah, kereta mewah menjalar, duit banyak, dia boleh hidup kaya dan mewah.

Bila kita tanya, apa kamu takut mati? Katanya, alah, orang lain pun mati juga, kalau masuk neraka, ramai-ramai. Tak kisahlah! Sombongnya mereka, takburnya mereka.

Rasullulah s. a. w. naik ke langit bertemu Allah pun tak sombong, Nabi Sulaiman , sebesar-besar pangkatnya sehinggakan semua makhluk di muka bumi tunduk di bawah perintahnya pun tak sombong! Secantik-cantik Nabi Yusof dan semerdu suara Nabi Daud, mereka tak sombong. Bila sampai masa dan ketikanya, mereka tunduk dan sujud menyembah Allah.

Manusia istidraj - Manusia yang lupa daratan. Walaupun berbuat maksiat, dia merasa Allah menyayanginya. Mereka memandang hina kepada orang yang beramal. "Dia tu siang
malam ke masjid, basikal pun tak mampu beli, sedangkan aku ke kelab malam pun dengan kereta mewah. Tak payah beribadatpun, rezeki datang mencurah-curah. Kalau dia tu sikit ibadat tentu boleh kaya macam aku, katanya sombong." Sebenarnya, kadang-kadang Allah memberikan nikmat yang banyak dengan tujuan untuk menghancurkannya.

Rasullulah s. a. w bersabda: "Apabila Allah menghendaki untuk membinasakan semut, Allah terbangkan semua itu dengan dua sayapnya" (Kitab Nasaibul ├ŽIbad). Anai-anai, jika tidak bersayap, maka dia akan duduk diam di bawah batu atau merayap di celah-celah daun, tetapi jika Allah hendak membinasakannya, Allah berikan dia sayap.. Lalu, bila sudah bersayap, anai-anai pun menjadi kelkatu. Kelkatu, bila mendapat nikmat(sayap), dia akan cuba melawan api. Begitu juga manusia, bila mendapat nikmat, cuba hendak melawan Allah swt.

Buktinya, Firaun. Nikmatnya tak terkira, tidak pernah sakit, bersin pun tidak pernah kerana Allah berikannya nikmat kesihatan. Orang lain selalu sakit, tapi Firaun tidak, orang lain mati, namun dia masih belum mati-mati juga, sampai rasa angkuh dan besar diri lantas mengaku dirinya tuhan. Tapi dengan nikmat itulah Allah binasakan dia.

Namrud, yang cuba membakar Nabi Ibrahim. Betapa besar pangkat Namrud? Dia begitu sombong dengan Allah, akhirnya menemui ajalnya hanya disebabkan seekor nyamuk masuk ke dalam lubang hidungnya..

Tidak ada manusia hari ini sekaya Qarun. Anak kunci gudang hartanya sahaja kena dibawa oleh 40 ekor unta. Akhirnya dia ditenggelamkan bersama-sama hartanya sekali akibat terlalu takbur. Jadi kalau kita kaya, jangan sangka Allah sayang, Qarun lagi kaya, akhirnya binasa juga.

Jadi, jika kita kaji dan fikir betul-betul, maka terjawablah segala keraguan yang mengganggu fikiran kita. Mengapa orang kafir kaya, dan orang yang berbuat maksiat hidup senang /mewah.

Pemberian yang diberikan oleh Allah pada mereka bukanlah yang diredhaiNya. Rupa-rupanya ianya adalah bertujuan untuk menghancurkannya. Untuk apa hidup ini tanpa keredhaanNya?

Tetapi jangan pula ada orang kaya beribadat, masuk masjid dengan kereta mewah kita katakan itu istidraj. Orang naik pangkat, istidraj. Orang-orang besar, istidraj. Jangan! Orang yang mengunakan nikmatnya untuk kebajikan untuk mengabdi kepada Allah bukan istidraj. Dan jangan pula
kita tidak mahu kekayaan. Kalau hendak selamat, hidup kita mesti ada pegangan.

Bukan kaya yang kita cari, juga bukan miskin yang kita cari. Tujuan hidup kita adalah mencari keredaan Allah. Bagaimana cara untuk menentukan nikmat yang diredhai Allah? Seseorang itu dapat menyedari hakikat yang sebenarnya tentang nikmat yang diterimanya itu ialah apabila dia bersyukur nikmatnya.

Dia akan mengunakan pemberian ke jalan kebaikan dan sentiasa redha dan ikhlas mengabdikan diri kepada Allah. Maka segala limpah kurnia yang diperolehi itu adalah nikmat pemberian yang diredhai Allah. Bila tujuan hidup kita untuk mencari keredhaan Allah , niscaya selamatlah kita di dunia
dan akhirat.


Friday, 6-Feb-2009 18:20 Email | Share | | Bookmark
Activities from January - February 09

Dear fellow friends,

I will probably schedule to deliver on the 12th of February in HUKM, Cheras.. So, I guess I will not be updating this fp for another 2 months kot.. but do keep in touch n do visit my fp from time to time.. mana tau kalau sempat nak ber photoblog nnt ke.. hehehe.. Take care folks.. Meanwhile do enjoy this photos taken fron Jan this year onwards.. Wish me all the best guys!! Amin..

Pak Long's Birthday.. - Makan n karaoke sakan laa.. terjebak ngan uncles n aunties skali!



MiQdad in his Baju melayu @ Fadil's wedding.. - 1st time pakaikan baju melayu!



Sepagi @ Lake Garden.. - Testing out the new camera!



Mommy's short day out @ Izzi Bukit Bintang! - Lama x jumpa the JMDs...



Photos of Miqdad from our latest camera..



Monday, 1-Dec-2008 05:39 Email | Share | | Bookmark
What was in for December?

Well.. my birthday was on the 6th, we did the followings:-
1) Hantar Miqdad to his nenek's place.. hehe
2) Had lunch in Delicious, Bangsar with Whale + Angah. (I was "surprised" by them).
3) Window shopping in Pavillion
4) Had coffee break & enjoyed Chocolate Fondue in this chocolate cafe in Pavillion (can't recall the name of the cafe).
5) Had dinner at..alamak.. x ingat laa.. will need to ask Syawal later..



Miqdad's birthday was on the 10th, and we did the followings:-
1) Bought cupcakes from Cup Cake Chic
2) Syawal's cousin came to our place to send stuffs for gubahan hantaran
3) We tried to make Miqdad blow the candle (but unfortunately he didn't - he was just so excited looking at the fire on the candle)



And someher in December... we went to Ulu Yam with my BIL's family + Opah & brought Miqdad along.. Miqdad had soooOoo much fun in the river!



Gubahan hantaran made for Afif's Wedding, held on the 25th Dec 08. Congratulations to Pengantin Baru.. Semoga bahagia, berkekalan & diberkati Allah hingga ke akhirnya.. Amin







Tuesday, 25-Nov-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
Medan trip..again!

It's been soooOoooOooOoo long dah x update fp ni... been bz with work and Miqdad . Balik kerja je dah flat.. layan2 Miqdad then sleepy...... then tdo.. then x dpt nak buat pape pun... al maklumlah dah makin sarat ni.. anyhow since Miqdad dah 3 days kat umah nenek n atuknya, so I pun slowlylah edit the photos... try to make a few entry yg dah byk tertunggak kat fp ni..

On November 25..kot masa Deepavali tu, me & Syawal pi Medan lagi.. yup.. but this time around we followed company trip by Syawal's employer. Ok lah.. Sampai Airport Medan - > Brastagi - > Lake Toba -> and Back to Medan. I feel this trip x best sgt because we spent most of the time travelling in the bus then singgah Lake Toba for a nite, tu pun lepak hotel je then next morning dah ciao.. like x berbaloi la travel jauh2 to Lake Toba nih.. baik x payah singgah.. baik lepak kat Brastagi / Medan je..







Sampai Medan, naik bus trus ke Brastagi. Singgah lunch & minum air kelapa dulu!





Kat Brastagi, after dinner karaoke jap... Then ader gossip session.. hehehe.. & next day breakfast.





From Brastagi heading to Lake Toba, singgah kat Air Terjun Si Piso Piso.





"Gala" Dinner @ Lake Toba..



From Lake Toba back to Medan & shoppppppppp!



Medan Airport waiting for flight back to KL.



[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net